På kurs i Helsingborg och funderar på tandställning till kollegan! :-D

Tänk vad utvecklingen har gått framåt på nästan alla plan. Jag var på en kurs i Helsingborg och träffade en tandläkare. Hon hade jobbat många år och vi pratade om vilken skillnad det var på lagningar i tänderna. Idag ser man knappt lagningen medan de stora fula, i amalgam som en annan fick när man var ung, lyser som gråa fula klumpar i munnen. Vi hade också båda haft tandställning som barn. Hon berättade en del om komposit och visade bilder på hur fantastiskt resultat man kunde få. Jag tror jag ska åka in till Helsingborg , söka upp en tandläkare och fråga vad det kostar att bli av med amalgamet i tänderna! Jag ska passa på att fråga vad det kostar att skaffa en tandställning som vuxen. Inte för egen del, eftersom mina tänder blev bra för länge sedan. En kollega har hemskt sneda tänder och jag vill ju gärna hjälpa henne. Om jag kan motivera henne att skaffa tandställning skulle det säkert gå att lösa. Rådfråga en tandläkare om till exempel tandställning i Helsingborg, piggco.se. Nu ska jag berätta vad tandläkaren sa om de olika material man kan laga tänder med:

Komposit hartser kan bindas till de flesta friska tandstrukturer. De är förenade eller bundna till tänderna mekaniskt genom mikroskopiska ”skärningar” (eller lås) i den naturliga tandsubstans som gör att tandemaljen och kompositharts fungerar och ser ut som ett stycke. Kompositmaterial har överlägsna fördelar med traditionella material som amalgam: förbättrat utseende, en mer konservativ beredning och ökad användning av den befintliga tanden att stödja restaureringen. 

Kompositer kan göras i en mängd olika tandfärger vilket möjliggör nära perfekt färgmatchning med de befintliga tänderna. Konstnärliga händer kan göra så att det ser väldigt naturligt och verklighetstroget ut. Kompositer kan placeras av tandläkare ganska snabbt och enkelt, och är relativt billiga. De kräver mycket lite tandpreparation (borrning) av den sunda tandstrukturen eftersom de kan bindas direkt till tanden.

Det finns emellertid vissa nackdelar. Ju mer tandsubstans som förloras på grund av skada eller sönderfall, desto mindre effektiv blir de på grund av att materialet självt inte är lika stark som den tandstruktur som den ersätter. Följaktligen kan en stor bulk av kompositharts inte för en bitande kraft över tiden. Den sammansatta kan också fläckar och tråkig när det åldras. Men det är en bra tillfällig material tills en patient kan få en porslins restaurering, vilket skulle kunna vara en bättre långsiktigt materialval.

Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *